Waarom een professionele trouwfotograaf?

Als lid van diverse trouwfora zie ik vaak vragen voorbij komen over waarom een trouwfotograaf zo duur zou moeten zijn. Daarom dat ik in deze blog de voordelen van een professionele trouwfotograaf uiteen wil zetten zodat een ieder voor zichzelf een weloverwogen keuze kan maken in de wereld van de trouwfotografie. Het is zeker niet mijn bedoeling iedereen te zeggen dat ze een dure professionele fotograaf moeten nemen, slechts om een handvat te geven waarmee mensen zelf kunnen bepalen voor welke garanties ze willen gaan en een beeld te geven van de zaken waar ze op kunnen letten bij hun keuze voor een trouwfotograaf.

blog 3

APPARATUUR

Als professioneel fotograaf investeer je enorm in apparatuur. Uiteraard is het in veel gevallen voldoende om 1 camera en een stuk of 2 standaardlenzen te hebben, maar voor professionele trouwfotografie gaat dat niet op. Zelf neem ik alles minimaal in tweevoud mee. Er zijn twee camera’s aanwezig, op de hoofdcamera worden de foto’s weggeschreven op 2 verschillende geheugenkaarten tegelijkertijd (een mogelijkheid die alleen de duurdere professionele camera’s hebben) vele camera accu’s, vele geheugenkaartjes, twee cameraflitsers, mobiele studioflitsers, reflectieschermen en nog vele losse apparatuur. Daarnaast zijn er nog minimaal 5 cameralenzen mee. De reden hiervoor is eenvoudig, een trouwdag doe je niet even over en de foto’s moeten goed en veilig zijn en ten alle tijde genomen kunnen worden. Gaat de camera stuk? Gebruik de tweede. Raakt een kaartje met foto’s corrupt en is deze niet meer uit te lezen? Haal de data van de back up kaart. Valt een lens kapot? Pak een andere. De lenzen zijn nog een verhaal apart. Zonder al te veel op het technische in te gaan zijn er bepaalde hoge segment lenzen die beter om kunnen gaan met omstandigheden waarin weinig licht is (zoals een kerk) en die een mooier beeld geven. De hoeveelheid geld die een fotograaf geïnvesteerd heeft in zijn of haar apparatuur laat zich vaak terug zien in kwalitatieve aspecten van de foto’s. Persoonlijk heb ik zelfs twee auto’s tot mijn beschikking. Start er 1 niet, dan zal ik nog op tijd op de locatie zijn om een prachtige huwelijksdag vast te leggen!

SECOND SHOOTER

Zelf, en vele professionele fotografen met mij, werk ik met een second shooter. Een assistent die mij van dienst is met van alles en nog wat en tegelijkertijd ook fotografeert. Soms betekent dit dat de een ’s morgens op de ene locatie begint en de ander op de andere locatie (bij de bruid thuis en bij de bruidegom thuis bijvoorbeeld) Daarnaast is het ook gewoon mooier om beelden uit verschillende hoeken te hebben en garandeert de aanwezigheid van een second shooter dat er geen enkel moment gemist wordt. Deze second shooter assisteert vaak ook bij de bruidsshoot, onder andere door een reflectiescherm te bedienen die hinderlijke schaduwen wegneemt en zo voor mooiere foto’s zorgt. Dat zie je uiteraard wel in de prijs terug. Er zijn tenslotte twee personen aanwezig op de huwelijksdag, maar wederom geldt hier ook dat tweevoud er voor zorgt dat niet gemist wordt.

blog4

ERVARING

Een stuk ervaring is erg belangrijk bij bruidsfotografie. Waar moet je allemaal van te voren aan denken, wat heb je nodig enz. Maar ook ervaring ter plekke. Waar mogelijk ga ik de locaties van een bruiloft persoonlijk bekijken voorafgaand aan de grote dag, zodat ik al weet waar ik terecht ga komen en wat de omstandigheden daar zijn. Door van te voren al eens gekeken te hebben hoe een en ander in elkaar zit weet je op de dag zelf precies waar je wilt staan om bepaalde foto’s te maken en sta je al klaar op het moment dat het te fotograferen moment zich aandient. Daarnaast heb ik ook altijd een of twee persoonlijke gesprekken met de bruidsparen voorafgaand aan de huwelijksdag, om elkaar te leren kennen en wensen/mogelijkheden door te nemen. Over ervaring zou ik misschien nog wel een uur door kunnen tikken, maar ik denk dat ik het met het volgende wel samenvat; elke locatie is anders, elk bruidspaar is uniek, wensen zijn persoonlijk en specifiek en om in deze omstandigheden consequente resultaten te kunnen leveren heb je ervaring nodig, zowel in kwantiteit als specifiek per paar.

NABEWERKING

Na alle voorbereiding en dan uiteindelijk de grote dag ligt voor de fotograaf de grootste hap werk nog klaar; de nabewerking. Het sorteren van honderden, soms duizenden foto’s en het handmatig bewerken hiervan met professionele software. Persoonlijk gebruik ik Photoshop voor de bewerking van al mijn fotografie, maar er zijn uiteraard meerdere geschikte programma’s voor fotobewerking. Hier gaat werkelijk enorm veel tijd in zitten. Als in totaal 10 minuten aan een foto wordt besteed (uitsorteren, bewerken, opslaan in verschillende formaten enz.) en we spreken over een bruiloft van 300 foto’s, dan gaat hier dus 50 uur non stop werk in zitten. Ook die tijd zit uiteraard in de prijs die je betaald voor je huwelijksfotograaf. Als ik voor een bruidspaar als fotograaf optreed, besteed ik gemiddeld 2 full time weken werk aan hen, overigens met veel liefde en plezier. Daar komt wellicht ook het stukje ervaring weer om de hoek kijken. Het beroep van huwelijksfotograaf is geen licht beroep en zeker niet voor iedereen weggelegd. De ervarener fotograaf heeft al bewezen dat hij of zij het vele voor- en nawerk en de huwelijksdagen van soms wel 15 uur aan kan en aan het einde van die zware dag nog steeds met een glimlach op het gezicht het werk aan het uitvoeren is.

318

OPSLAG VAN DE FOTO’S

Enige tijd na jullie huwelijk krijgen jullie uiteraard de beelden van jullie grote dag toegezonden. Die slaan jullie veilig op op de PC, er wordt een mooi album gemaakt, wellicht een aantal mooie afdrukken voor in huis of voor de familie, maar wat gebeurt er aan de kant van de fotograaf met de beelden? Dit verschilt zeer van fotograaf tot fotograaf, variërend van opslag op één enkele externe schijf (wat uiteraard enorm gevoelig is, als er maar iets misgaat met dit apparaat zijn de foto’s verloren) tot opslag op meerdere fysieke locaties alsook online. Dat laatste is bij mij zelf het geval, foto’s worden bewaard op meerdere computers op verschillende adressen en ook nog in een betaalde gesloten online database. Hopelijk is het nooit nodig, maar mocht er onverhoeds iets gebeuren waardoor de waardevolle foto’s van een huwelijk verloren gaan (bv. een woningbrand), dan zijn ze bij mij persoonlijk en bij vele andere professionele fotografen eenvoudig terug te krijgen.

HOE NU TE KIEZEN?

Dat is en blijft persoonlijk. Voor de een zal de prijs de belangrijkste richtlijn zijn en zullen zaken als een gegarandeerde opslag wellicht niet zo zwaar wegen, de ander wil absoluut zeker zijn dat alles op een bepaalde manier vastgelegd is en blijft. Met deze blog hoop ik iets meer inzicht te hebben gegeven in alles wat er meetelt in de wereld van de professionele trouwfotografie en wat overwegingspunten te hebben gegeven om te helpen bij de keuze van een fotograaf. Het belangrijkste is dat een bruidspaar onbezorgd en vrij kan genieten van hun dag. Hoe dat bereikt kan worden is voor ieder persoonlijk, maar voor iedereen van groot belang.

Eén gedachte over “Waarom een professionele trouwfotograaf?”

  1. Dag Angela,

    Dit artikel legt goed uit welke kosten een (trouw)fotograaf zoal heeft. Voor mensen fijn om daar inzicht in te krijgen. Hoewel bruidsfotografie een extra kostenpost is, moet men dat niet weerhouden van een goede fotograaf. Het is zo belangrijk om te investeren in professionele fotografie op de trouwdag, omdat het bruidsparen garandeert van prachtige foto’s. Zij worden op een natuurlijke manier op de foto gezet en hoeven niet telkens te poseren. Daarnaast zorgen de plaatjes ervoor dat mooie en bijzondere details niet snel vergeten zullen worden.
    Het vak van trouwfotografen is heel mooi, aangezien zij de kans krijgen om getuige te zijn van een bijzondere dag en mede te bepalen wat de beste manier is om dit vast te leggen. En hoewel budget uiteraard een rol speelt bij de keuze van een fotograaf, is het belangrijk dat toekomstige bruidsparen beseffen dat zij een klik moeten voelen onderling. Dit zorgt voor het beste resultaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *